BIR KEZ TADıNA BAKAN BIR DAHA ASLA UNUTAMıYOR! İşTE ADANALıLARıN VAZGEçEMEDIğI LEZZET

Binlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana, geniş coğrafyasında birbirinden farklı zenginlikler barındırıyor. Özellikle yemekleri ile ön plana çıkan kadim kent birçok yemeğin de anavatanı. İşte Adana mutfağının vazgeçilmezi kömbe...

Adana'nın geleneksel lezzetlerinden biri kömbe. Kıtır kıtır bir lezzet olan kömbe Adana ve çevresinde özellikle bayramlarda her mutfakta yapılıyor.

Adana mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan kömbe bayramlarda geleneksel olarak sofralara yerini alıyor. Ev hanımlarının bin bir emekle yaptığı bayram kömbesi, sadece Adana, Hatay, Osmaniye yaygın olarak ikram ediliyor.

Kömbe geleneğini yıllardır sürdüren Adanalı kadınlar sabah saatlerinde bir araya gelerek bu geleneksel lezzeti hazırlamak için bin bir emek harcıyor. Yöresel lezzetin devam ettirilmesine katkı sağlayan ev hanımları, hamurun hazırlanması, şekil verilmesi ve pişirilmesi aşamalarında imece usulü çalışıyor.

Eskiden savaş dönemlerinde kömbenin cephanede askerlere yapıldığı bilinen kömbenin en önemli özelliği ise çok uzun zaman bozulmadan muhafaza edilebilmesi.

Adanalı kadınlar her bayram yaptığı kömbe aynı zamanda birçok köyde şenlik havasında yapılıyor. Bu eşsiz adana lezzetini evinde yapmak isteyenler için tarifi şöyle;

Hamuru İçin:

125 gram eritilmiş tereyağı

1/2su bardağı sıvı yağ

1/2 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı kömbe baharatı

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

3-4 su bardağı un

Üzeri İçin:

1 çay bardağı susam

Eritilmiş tereyağı üzerine diğer malzemeleri ekleyip yoğurun.

Unu kontrollü ekleyin, ele yapışmayan hafif sert bir hamur elde edin..

Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Üzerini susama batırıp kömbe kalıbına bastırın. Hafifçe tezgaha vurup kalıptan çıkarın.

Tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt üst ayarda, hafif pembeleşinceye kadar fırınlayın. Piştikten sonra tepside soğumaya bırakın. Servis tabağına alın. Afiyet olsun.

2024-04-21T07:03:55Z dg43tfdfdgfd