DAHA IYI VE SAğLıKLı BIR BEYIN NASıL GELIşTIRILIR?

İyi beslenme, vücudunuz kadar beyninize de fayda sağlar. Araştırmacılar, sağlıklı yağların, meyvelerin ve sebzelerin beyni, yaşa bağlı bilişsel gerileme ile ilişkili koruduğuna dair bol miktarda kanıt buldu. Genellikle meyve, sebze, kabuklu yemişler, tohumlar, fasulye, kepekli tahıllar ve balık tüketimini teşvik ederken şekeri ve doymuş yağı sınırlayan diyetler sağlıklı yaşlanmayı destekler. Yemeklerinizi planlarken avokado, yaban mersini, brokoli, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, zerdeçal, ceviz ve bitter çikolata gibi beyni besleyen bitkisel besinlere sahip belirli yiyecekleri dahil etmeye özen gösterin. Aynı zamanda paketlenmiş, işlenmiş, şekerli ve kızarmış yiyecekleri en aza indirin. Ne yediğinize ek olarak ne zaman yediğiniz de bilişsel sağlıkta önemli bir rol oynar.

Egzersiz yapın

Her gün 30 dakika orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin. Bir adımsayar veya akıllı saat, aktiviteyi izlemede yardımcı bir araç olabilir. Günde yaklaşık 10.000 adım atmaya çalışarak beyninizi yaşa bağlı düşüşten korurken aynı zamanda kan basıncını düşürür, kolesterol profilini yükseltir ve iyimserliği artırırsınız. Günlük yürüyüşe ek olarak, mümkün olduğunda küçük aerobik aktivite yapın. Hedefinizden en uzak park yerine park edin, arabanızla kovalamaca oynayın. Ya da asansör yerine merdivenleri kullanın. Hareket gençliğe eşittir, bu yüzden vücudunuzu hareket halinde tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Arkadaşlık ilişkileri önemli

Arkadaşlıklar geliştirmek beyniniz için iyidir. Araştırma bulguları, arkadaşlık çeşitliliğinin nicelik kadar önemli olduğunu göstermekte. Çocuklar, arkadaşlar, akrabalar ve komşularla olumlu ilişkiler sürdürmek, yaşlı yetişkinlerin sosyal, sağlık ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak için farklı kaynaklardan yararlanmalarına olanak tanır.

Ne demişler, ‘’işleyen demir ışıldar’’. Yeni beceriler öğrenmek, yavaşlama ve körelme sürecine ara verir. Herhangi bir egzersiz gibi, öğrenme de büyümeyi teşvik eder.

Yeni yerler keşfedin

Yeni yerleri ziyaret etmek, yeni beceriler geliştirmek, enstrüman çalmak, bir oyun öğrenmek, teknoloji ile güncel kalmak, sanatsal bir yeteneği ifade etmek veya bir oyuna katılmak, yaşa bağlı gerilemeyi durdurabilir. Önemli olan yeni deneyimler ve etkinliklerle meşgul olmak.

Burada önemli olan yaş değil, aktif bir yaşam tarzının tadını çıkarmak, sağlıklı yemek yemek, merakı yeniden alevlendirmek ve hayatın size sunduğu her şeye açık kalmaktır. Yeni yiyeceklere, benzersiz insanlara, yeni yerlere ve yaratıcı bakış açılarına açık kalarak beyniniz, yaşam boyunca uyanık, yaratıcı ve canlı kalacaktır.

2024-03-24T12:24:32Z dg43tfdfdgfd